Kremlinul a declarat miercuri că Rusia este deschisă față de ideea ajutării Transnistria, avertizând totodată că în Republica Moldova se înmulțește „bacilul rusofobiei” și atenționând Chișinăul să nu ia o decizie „catastrofală”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Dmitri PeskovFoto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei conferinţe cu un grup de studenţi.

La aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria, întrunit săptămâna trecută la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a fost adoptată o rezoluţie oficială prin care se cerea „protecţia” Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei transnistrene din partea guvernului moldovean.

Autorităţile separatiste au declarat ulterior că este vorba de o cerere de asistenţă strict politică pentru reactivarea negocierilor „în vederea soluţionării conflictului”, nu una de asistență militară.

Peskov a declarat miercuri că situaţia dintre Transnistria şi Republica Moldova „este departe de a fi previzibilă şi calmă”.

Kremlinul spune că este „încrezător” că Rep. Moldova „nu va urma sfaturile” unei puteri străine

„Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Acesta şi-a exprimat totodată „încrederea” că Republica Moldova „nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii” şi nu va alege „calea confruntării şi represiunii poporului”.

„Acest lucru va duce la o catastrofă”, a adăugat el, denunțând însă că „bacilul rusofobiei se înmulţeşte” în Republica Moldova.

Peskov a criticat şi faptul că unii lideri de la Chișinău consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi „duşmani” ai Rusiei. „Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este”, a spus el.

În apelul lor către Rusia, dar şi către ONU şi alte organizaţii internaţionale, transnistrenii au amintit că „peste 220.000 de cetăţeni ruşi” locuiesc permanent pe acest teritoriu, unde trăiesc mai puţin de o jumătate de milion de oameni.

Te-ar putea interesa și: